dijous, 29 d’abril del 2010

Bolivia. La Paz: ara sí....la gran capital!!!

Que! brutal, no?. La Paz, capital del país, on viuen 1.6 milions de persones en la seva area metropolitana. Doncs aquesta imatge, la que teniu davant, és la primera que veus quan vens de Sucre. Flash!!. 3700 metres sobre el nivell del mar fa que tot el teu cos vagi molt més lent, i fa que l'aire sigui molt més dens, però com portem ja dies per aquí, doncs l'apunament no ha sigut tant greu. Aquesta és una ciutat bastant segura, tenint en compte que estem parlant de sud amèrica, i sempre et trobes gent al carrer. Sempre. Bé, benvinguts a La Paz!!.

Com veieu, el carrer (carrers turísitcs) és ple de botigues on es venen tots el productes tradicionals del país. Aquest carrer precisament és un dels més poblats pels turistes. Tot i així, el tracte amb la cholita (dona amb la roba tradicional que generalment és a les botigues), és genial.

Aquí la teniu: vestimenta tradicional boliviana. Tot i que no es veu, abaix porten 6 capes de roba. Ara, a dia d'avuí, aquestes dones s'han convertit en un símbol del país (gràcies a Evo), però fa pocs anys, fins i tot els seus fills adolescents s'avergonyien d'elles quan els anaven a buscar a l'escola. Bolivia viu canvis importants, i no ens enganyem, ja va sent hora.

Veieu al fons? tot són edificacions, tot!. Mercats i mercats (aquest es diu mercat negre), i tot i semblar un caos, tot té el seu lloc.


A la nit, quan el sol ja no hi és, les botiguetes de flors encenen les llums, i els enamorats passen per aconseguir la flor desitjada. S'està tant bé a la nit! amb aquella fresqueta pròpia de La Paz!


Dues imatges de El Alto, zona de la ciutat que pertany a l'area metroplotina, i on els dijous fan mercat. I que venen? de tot, des de roba tradicional, a roba de segona ma, recanvis de cotxe, música, mobles, menjar, animals. Tot. I com veieu les vistes són espectaculars, com també ho és la cua de micros en espera de clients que baixin cap a la ciutat. Cholitas per tot arreu, eh!.

CURIOSITAT: hi ha cruïlles on et trobes tot de maletes amb cartells com: electricista, lampista, fontanero, etc., i al costat, a l'ombra, tot d'homes xerrant. Que fan? doncs esperant feina, a algú que necessiti els seus serveis, apssi per la cantonada, el cridi i, au!, a currar!.

Una imatge diferent de la ciutat. Com podeu veure, no tot a La Paz són barraquetes o cases baixes. No. també té edificis alts i zones "modernes". Tot i així, la ciutat t'atrapa perquè es troba situada en una vall, tota plantada per edificacions petites.

A Comprar!!!! Quants colors, no?. I veieu tata la gent al voltant?, doncs és sempre, sempre tens mooolta gent al voltant. Us deixem unes imatges de la vida als mercats de la ciutat.



La dona, sempre és la dona qui està a les bases de totes les societats. I Bolivia és un bon exemple del paper de la dona dins el país. Ah! si la dona tingues més poder al món! otro gallo cantaría!.

Quan el sol s'ha cansat, i vol marxar, es despedeix amb una llum espectacular i màgica, i quan aquesta llum cau damunt de la ciutat, sembla que els vidres de les cases treguin foc.

D'això es diu gust estètic, eh!. A baix, és a dir, quan abaixes el cap, el caos ordenat és el mateix: els semàfors funcionen però no tots el volen mirar, pitar...pi, pi....és més pràctic.


Com deiem, La Paz amaga futur, amaga nus barris, i aquest és un, que la ciutat utilitza de pulmó, i ja veieu que estem molt ben acompanyants per la Tània i el Xavi. Catalans pel món!!. Ells, com nosaltres, ja porten lluny de casa uns bons mesos, així tots quatre a Bolivia: fem país!!! i celebrant el Sant Jordi tots plegats!.

El Valle de la Luna, és una formació rocosa que es troba a 20 minuts de la capitat, i que s'arriba amb micro. Té el seu rotllo veure els colors de la roca i com l'home que veieu a la foto, acompanya les teves passes per el lloc, amb la seva flauta.

Ara bé, a Bolivia on sigui i com sigui, s'edifica, ja sigui a dalt de la muntanya de La Paz, o gairebé a tocar del Valle de la Luna. Les vistes que segur tenen des del menjador, seran genials, no?.

Eh! i com sempre, com ja sabeu, ens juntem a gent amb molta bona onda. Qui són? doncs a alguns ja els coneixeu, com a la Tània i al Xavi, a Boris també (d'Uyuni), i el nou, es Jorge, també català i que volta per aquests mons de deu sol. Un gran sopar va ser aquest. Bé, ja tocar moure el cul, i toca cap a Coroico, les Yungues de Bolivia. Que què són les Yungues? en poquets dies ho sabreu. Salut!!.

1 comentari:

  1. Desde hoy tenéis un nuevo seguidor: Unai.
    Nos vemos pronto.

    Unai, Iker, Flori y Manolo.

    ResponElimina