dimarts, 27 d’octubre del 2009

Vietnam. Delta del Mekong: viure a l'aigua

Per baixar al delta hem decidit llogar una moto, deixar les motxilles grans a Ho Chi Minh, i aventurar-nos a fer uns 200 km vietnamites, és a dir, amb infinitat de motos, cotxes, camions i busos, sense cap problema per aixafar-te si és necessari per passar. El Delta del Mekong es va formar amb els sediments dipositats pel riu Mekong, procés que encara avui dia continua, i en ell es produeix arros suficient per donar de menjar als 85 milions de vietnamites que té el país, i sobra un gran excedent per exportar. Les gambes, els cocos o la canya de sucre són altres productes que es produeixen al delta. Evidentment, com a delta que és, l'has d'atravessar en molts casos amb ferry, i nosaltres no som menys. La foto ve a ser un: on és l'estrangera?


Aquestes són terres on tothom fa vida a l'aigua, i tots els productes que es venen a terra, abans han fet un recorregut per aigua, de les illes productores, als mercats de terra (i ara entendreu perquè això de terra). Com veieu, aquestes són terres on lestranger no passa mai dessapercebut.


Per la nostre lògica acostumada a la terra, a trepitjar sempre terra ferma, aquest és un lloc que per un moment pot descol·locar, però que sorprèn sempre: és espectacular veure com la vida transcorre al voltant d'aquest gran riu. Totes, absolutament totes les poblacions del delta (que en són la tira i penseu que a Vietnam no hi ha pobles petits, el més petit té uns 80.000 habitants) giren entorn al Mekong, i ser part passiva d'això, ni que sigui per uns dies, és molt especial.

La nostre lògica aqui topa amb una de diferent: la del riu. Les benzineres enlloc d'estar orientades a la carretera (tot i que també en n'hi han la tira), estan orientades a l'aigua, per les barquetes i vaixells grans. També pots veure com les cisternes aquàtiques atraquen per omplir els dipòsits que més tard subministraran a diferents punts del delta.

Benvinguts a un mercat flotant, una gran experiència. Nosaltres ens hem llevat molt dora, i hem anat amb una barca amb motor una hora cap al sud del delta per trobar un dels mercats amb més moviment de la zona, i ha sigut brutal. Us imagineu la del forn del pa venent pa amb una barca? donca a sota la teniu; o a la fruitera venent taronjes al riu? doncs a sobre la teniu. Això és un mercat flotant: un lloc concret del riu, o d'un dels seus braços, on s'apleguen moltes barques grans (majoristes) que venen els seus productes als habitants de la zona, que hi arriben amb les seves barquetes de rem i de motor. Generalment són les dones les que compren, i veure-les amb el seu pijama de colors vius, amb el seu barret tradicional, remant en direcció a l barca dels tomàquets o dels plàtans, i et miren sonrient... i tu comprens que no podies ser més estranger però que cony!! doncs és un gran moment. Penseu que al ser un mercat de barquetes petites, no sonen motors, ja que totes estan juntes per poder fer negocis, i això et dóna unes sensacions diferents.

El que deiem del pa, qui vulgui una baguette haurà d'agafar una barca, o en tot cas avisar-la abans que marxi riu abaix.



O veure com es fan una sopa de fideus a sobre d'una barca de tres metres i la venen a través del riu, et fa pensar en quan de temps deu fer que aquesta gent fa el mateix, i sense cap problema! perquè, per què canviar, no?.


Per tot el delta veus vaixells grans amb dos ulls dibuixats a la part frontal, i és (creiem) per espantar als mals esperits i que la navegació sigui plaentera i tranquil·la.



Tot és vida al voltant de l'aigua, i tu, que passes un moment pel constat, intentes captar amb la ment tots els estímuls que desprèn tot el delta. Si voleu veure una vida molt diferent a la teva, però al cap i a la fi similar (same same but diferent), hem de passar pel delta perquè flipareu.

Bé, com veieu la "barquera" és coneguda per tot nosaltres. L'asseguda amb la cara feliç de veure a l'estranger patint, és la nostre barquera professional, que ens ha guiat de manera genial per tota la zona.

Us deixem una de les moltes cares que ens han acompanyat al llarg d'aquest dies pel delta, concretament Thai, la nostre barquera. Bé, tirem cap a l'altiplà central del país, concretament Dalat, que ve a ser com una estació de muntanya amb temperatures suaus, on molts vietnamites passen la seva lluna de mel. Segur que estarà de conya, veniu?

2 comentaris:

  1. holaaa bon dia, aki, ja veiem que esteu molt be, i avui fa 120 dies que sou fora, les fotos genials i les de la presso impresionent molt i donent una mica de mal rollo. les de les barques molt xules, la vida al riu sembla molt interasant. Per aki tot segueix igual, anem sortint a caminar i a fer el cafetó, hi ha dies que ve la susi i alguns dies no perque no pot, pero normalment ve 2 o 3 cops per setmana. quan sapiga el que cobrare d'alló ja us ho diré. Bueno, cuidevos força, us estimem molt, molts petons i abraçades, mua mua mua. fins aviat.

    ResponElimina
  2. hola nois!!! ja veiem q esteu disfrutan molt, quina pasada lo d les barques, fen vida a l'aigua tot el dia, com mola, naltrus per aki tot b, bueno una mika preocupats pq a la Mireia li a sortit una especie d herpes a la cara, va començar petit kom la meva ungla dl dit gros, i ara es com una mandarina, el metge diu q no li sembla q sigui un herpes, sino una mika d infeccio d la pell, d fet ja no va a mes, menos mal, pq, pobreta, si li veiesiu la cara, no li fa mal ni li pika ni res, menos mal, li donem antiviotik d cherop i antiviotik en pomada, esperem q no li quedi marca, bueno ja us nirem dien la seva evolucio, continueu aixi d guays, us estimem mol mol mol, ja fa 4 messos, impresionannntttt, bueno petons d tota la famili, dew dew muak muak

    ResponElimina