dilluns, 2 de novembre del 2009

Vietnam. Terres altes centrals: que bé, fresqueta!!!

Desprès de deixar el delta del Mekong i Saigón, hem decidit continuar la ruta pujant per les terres altes centrals, molt més desertes que el camí per la costa. Les sorpreses han estat molt grates, l'entorn collonut (para muestra, el botón de arriba: Dalat, ciutat on molts locals venen a fer la lluna de mel), i la sensació de viure el país ha estat més intensa. Ara bé, com sempre això significa sacrificis: hores de busos a tope, pujades i baixades per ports de muntanya i curves molt i molt tancades. I quan diem busos no volem dir els busos que teniu al cap, no, volem dir microbusos, i per ser més gràfics, com posarieu 26 persones (entre elles, los presentes) en aquesta furgoneta sense trencar cap os de ningú? doncs ells ho aconsegueixen sense fer sang.
Com veieu, els cultius són molts extensos, i com aquesta imatge, és miris on miris.: conreus i hivernacles a tope. Precisament són les temperatures agradables de la zona, que fan possible aquests camps. Dalat, és precisament això: bones temperatures, bones terres i molt cultiu.

Vietnam (com molt del sudest asiàtic) està replet de pagodes, esglèsies o qualsevol temple religiòs. En aquest, situat en un poblet perdut per les muntanyes a prop de Dalat, vem trobar a un monge amb les seves oracions (vem estar-hi una hora i pico, i ell seguia amb les seves oracions).

Aquesta imatge exemplifica dues coses: la primera que les noies van amb un uniforme molt maco a l'escola secundària; i la segona, el barça és el barça, i vagis on vagis, no coneixen el país, però si l'alineació del barça (molt més que la del madrid). Més que un club, no?

Volem deixar aquesta imatge perquè ens ha semblat maca per compartir-la amb vosaltres. És una tarda de cel a Buon Ma Thuot (desprès de Dalat). Molts cops, tenim aquests cels allà, a casa nostre i no ens adonem. Haurem d'aturar-nos i aixecar una mica més el cap.

Bé, aquest dia a Kon Tum va tenir història: coneixiem l'existència d'un orfandat al poble i ens vem aventurar a trobar-lo. Caminant caminant vem trobar el que ens semblava un orfandat, amb tot de nens amb robes brutes i trencades jugant amb bosses amb fils com a cometes. No vem trobar adults i vem passar un horeta o més per allà, jugant i intentant esbrinar on eren les persones encarregades de l'orfandat. Al cap d'una bona estona, ens adonem que no estem a l'orfandat, i que allò és l'escola municipal tancada (per diumenge i a dalt una imatge: la casa gran és una gran aula), i que els nens que juguen allà tant brutets, són els fills de les famílies de poble. Uf! quina gambada!, però un cop coneguda la veritat (imagineu esbrinar-la sense ningú que parli anglès), sí vem trobar el orfandat i allà que vem anar a petar.


Allà hen hi trobem molts nens petits (i d'altres de més grans), molt més arregladets i nets que els nens del poble (si més no, curiòs), i vem estar-hi unes horetes, donant de menjar i jugant amb les petits, o jugant amb els no tant petits, o cantant amb els més adolescents (els encanta la música). Bé, vem fer el que es va pode per intentar connectar una miqueta amb aquests nanos. Penseu que molts d'ells mai han conegut un pare ni una mare, i això és molt dur sempre. Ens ho vem passar de conya, i els nanos també, que al cap i a la fi és del que es tracta ( tu no pots fer-hi res, només estas de passada). CURIOSITAT: són tant els cristians a Vietnam (catòlics o protestants, tenen una pila d'esglèsies), qué sense anar més lluny, aquest orfandat és actiu gràcies a la contribució de l'esglèsia catòlica del poble. Ara, cada dia, els nens dutxadets i canviats de roba, van cap a l'esglèsia a fer les pertinents oracions.

Aquí teniu a Linar, una bona noia que ens vem trobar de camí al orfandat i que ens va fer de guia durant tot el dia. Per sort, ella parla anglès i ens va ser tot més fàcil. Quan vem deixar l'orfandat, vem anar a casa seva a menjar, xerrar i.....cantar!! si senyors, vem cantar cançons d'amor que ells tenen apuntadetes (per aquí, les cançons d'amor són la úinica cosa que sents, amb anglès o amb qualsevol idioma). Va estar molt bé perquè, a part de les desentonacions, vem poder veure una miqueta com viu realment aquesta gent. Bé, ara marxem cap a Hoi An, ciutat turística a tope, però que creiem serà una bona escala per anar pujant cap a Hanoi. Però abans de continuar el viatge......

Voleu una galeta?

8 comentaris:

  1. hola guapos!! ja veiem q eu disfrutat mol am akets nanos tan macos, i ells tambe q aixo es mol importan, kom mola veure a un pallo amb una semarreta dl barça per alla, no?? bueno per aki tot b, allo d la mireia, d la cara, ja u te mol millor, al final no era un herpes, era una infeccio, pero pobreta, com u va arribar a tenir, pero bueno, ara ja esta mol millor, li keda una mika d costra, i ja no esta vermell, la munge na fen al seu estimat maxim jajjajaj i jo na fen ferro, laltre dia els meus sogres van fer les bodas d oro, 50 tacos d casatsssss DIOSSSS, i junts 60 anys, IMPRESIONANT EH!!!! bueno, us envien molts petons i records, i d tots nosaltres tambe, us estimem mol mol, dew i fins aviat

    ResponElimina
  2. Òstres he anat seguint el vostre viatge i realment feu enveja, a més d'un ens agradaria viure només una part del que esteu coneixent.

    Bon viatge i una abraçada des de la Tarrés

    Su (Susanna Caupena)

    ResponElimina
  3. holaaa macos, les explicacions dels nens del orfandat es impressionant, pobrets, ens alegrem que per una estona els hagueu fet feliços, jugant i cantant.
    Una cosa, acavem de veure a les noticies que hi han inundacions a vietnam, si podeu truqueu per kedarnos mes trankils.
    una bona noticia, ja he cobrat la jubilacio, 380 euros, i tinc 14 pagues, estic molt contenta. avui he començat la rehabilitacio, ma anat molt be, anire 3 dies a la setmana.
    bueno, res mes, fins la propera, cuideu-vos força i vigileu amb aixo de les inundacions.
    a veure kin dia ens podem conectar amb la web, que ja fa temps que no ens veiem les cares i en tenim moltes ganes.
    molts petonets i abraçades dels pares i la susi, la susi, jo, estic molt be, tot va molt be. fins aviat.. us estimem moooooolt

    ResponElimina
  4. hola guapos

    espero que vagi tot be el viatge
    m'encanten les fotos :)

    ana i jaume

    ResponElimina
  5. hola Encarna
    hola Xavi
    ja veig que tot va força be
    tot lo que envieu es molt interesant i molt xulo a de ser la conya un viatge per terres llunyanes, que els demes nomes tenim referencia per reportatges i la tele, la vida de aquestes personas la trovem molt especial com suposo que trobarian la nostre si vinguesin aqui, lo que crida un poc l'atencio es que sempre surten molts temples religiosos es veu que tenen la religio mes endinç que nosaltres, tambe ens crida l'atencio del que fan vida molt a la vora dels rius, ja que sent ten un chic si la agesin de fer la llera del anoia no seria tan bonic
    comento mes lo que envieu perqu la veritat la vida de per aqui es bastant monotona, les petites compres i les passagades p temps per anar a dinar o sopar
    no us comento res de la familia ja que entre l'ivan i susi amb nom d'ells o els pares escriuen mes sobint que jo
    esperant mes fotos i escrits os diu a deu el tiet
    eldia que veu xatajar amb els pares i la susi no vem poguer posar la camara en marxa dons jo nomes se fer-ho per veuro desde l'ordinador i ella igual, ademes no ting microfono i tambe sera mes pobre
    mol be fins aviat
    el tiet

    ResponElimina
  6. Hola!! vaya ruta.....increible!!! he estado un tiempo sin conectarme y cuando vuelves al blog (que por cierto esta genial)estais en otra lugar ... vaya experiencia ¿no? ......que envidia más sana me dais!!
    Me alegro mucho que os vaya tan bien.
    Cuidaros mucho !!
    Yolanda Mateos

    ResponElimina
  7. Hola chicos!
    Somos Isma y Maria, los del hotel de Hanoi. Como os trata el mundo mandarin? Mucho frio? Esto sigue siendo un horno aunque hoy se podia caminar por las calles. Aqui os dejamos los mails y ahora mismo vamos a chafardear vuestro blog, que tiene una pinta que te cagas!
    Un beso y bona sort nois!
    Mails:
    crazycut_ismael@yahoo.es
    mariademiguel22@yahoo.es

    ResponElimina
  8. Ei guapos, porteu un d'aquests nens/es tant macos, que ja el quidarem entre tots, ja no vindrà d'aquí.

    Un petonet!!

    ResponElimina