dijous, 15 d’octubre del 2009

Cambotja: Battambang: records d'un passat fosc

Deixem Angkor al darrere i ens dirigim a Battambang, segona ciutat més gran del regne. És una ciutat amb molta empenta, i, tot i semblar que no té res a primera vsita, sempre trobes quelcom interessant que et crida l'atenció (al cap i a la fi, la història de viatjar és conèixer una mica com viuen arreu del món, no?). Aquesta és una ciutat jove perquè té moltes escoles superiors al voltant, i nosaltres hem decidit aturar-nos per poder veure la Cambotja més rural (als voltants de la ciutat), i també per conèixer el Phnom Sampeau, muntanya que guarda records del Khrem Vermell, règim que va instaurar un comunisme paranoic i aniquilar a milers de persones tot just fa 30 anys.

Si us ve de gust una pinya, nosaltres sabem on aconseguir-ne bé de preu, i amb quantitats importans.


Els nens són nens a tot arreu, i ja sigui intentant passes de break dance, o saltant des d'uns metres d'alçada cap al riu, cada cop més tenim aquest convençiment. Canvia l'entorn i les oportunitats, però el nen vol fer el mateix aquí i allà.

Camí al Phnom Sampeau per uns 20 km tortuosos de forats de dos pams i sorra als ulls, ens trobem amb la Cambotja més rural, la que recull allò que menja. Hem de tenir en compte que, tot i semblar quelcom molt lluny per nosaltres, aquesta gent viu envoltada de millions de mines sense esclatar, i potser a 500 metres a la dreta d'aquesta imatge en n'hi ha unes quantes. Potser.

A la base de la muntanya podem veure part del camí recorregut, i part dels camps d'arrossos que trobem pel camí. Es respira un aire estrany.

Des del forat que veieu, el règim va llençar milers de cossos de torturats i assassinats, creant moltes fosses comuns. Es cert que et dóna la sensació de turistada, ja que et venen la cova com la killing cave, i a l'arribar veus que no pots entrar, i que t'has de conformar amb aquestes vistes i amb unes vitrines amb ossos humans (que no hem posat perquè potser no toca), però tot i així, és cert que el lloc desprèm un rotllo estrany.

Bé, per acabar us deixem a Talc, la nena que ens ha fet de guia (no calia, ja que el camí està marcat, però és una manera de contribuir sense que sigui llimosna), asseguda a sobre d'una de les dues peçes d'artilleria que el Khrem Vermell va fer servir durant la guerra amb Vietnam. Ella no té ni idea del que va passar, nosaltres tampoc, però el seu pare segurament sí. Marxem cap a la capital: Phnom Phen, veniu?

3 comentaris:

  1. Hola chicos!!! Aquí son las 22 horas y aprovecho que todo el mundo duerme en mi casa para ponerme al día con vuestras aventuras. Después de todo el día batallando estoy cansada pero me encanta poder disfrutar de este pequeño momento de relax viendo y aprendiendo sobre otros mundos que desde aquí parecen muy lejanos. El bebé muy bien pero el Edgar tiene gripe y el Oscar una faringitis de "caballo" o sea que estamos en cuarentena. De momento yo y el bebé estamos sanos y salvos. Entre los cuadros febriles y las tomas nocturnas estoy hecha polvo!!! Con paciencia todo pasa. Besos.

    ResponElimina
  2. Soy yo otra vez. Se me olvidaba!!! Ta Prhom simplemente alucinante.De lo mejor que hemos visto. Supongo que lo he escrito bien...es el templo engullido por la naturaleza.Parece una peli de Indiana Jones. Bueno, ahora sí...me voy a dormir que el tiempo es oro.

    ResponElimina
  3. hola fills, estem impressionats amb les fotos que hem vist i els comentaris, sobretot aneu amb molt de compte amb el tema de les mines. per aki tot igual, ja man tret el guix i estic esperant que em diguin per fer la rehabilitacio, em fa una miketa de mal, pero una es xula i tira p'alante, com ha de ser. la susi no ens deixa, es una pesada, ara venim de fer el cafe i comprar, la nabia ens fa el dinar, estem molt ben cuidats, no us preocupeu. cuideu-vos força, molts petonets, fins aviat. adeuuuu guaposss

    ResponElimina